Friday
26.04.2024
2:02 AM
Login form
Search
Calendar
«  December 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 9
Site friends
  • Create a free website
  • Statistics

    Total online: 1
    Guests: 1
    Users: 0

    My site

    Main » 2010 » December » 2 » SARIKAMIS AGIDI VE PINARBASILI GARA ZALA
    0:38 AM
    SARIKAMIS AGIDI VE PINARBASILI GARA ZALA

    Hemşehrim Burhanettin Hocanın güzel yazısı....Alıntı.
     
     
    Kiymetli Hemsehrimiz Sarikamis agidi ile ilgili asagidaki bilgileri göndermis. Kendisine mütesekkirim. Ben de Garaz ismini daha önce duymus bir can degilim. Görüslerinize katiliyorum. Seker Ahmet'in Öyküleriyle Agitlar kitabi basucu kitaplarimdan biridir. Nasil oldu da kitabin o bölümünü atladim. gerçekten üzüldüm. Lakin sizin gibi duyarli bir hemserimizden bu e-postayi almak da beni mutlu etti. Aslan Avsarbey olarak isminizi duyunca daha da memnun oldum. Ben, Türklügün güzelliklerini yansitan isimlerden ayrica bir keyif aliyorum. Selam ve sevgilerimi yolluyorum.
    Seyit Burhanettin AKBAS
    Aslan Avsarbey'in açiklamasi su sekildedir:
    "Merhaba Sayin Akbas, Sizin guzel yazilarinizi elimden geldigince ilgi ile takip ediyorum. Emekleriniz icin tesekkurler. Bu siteyi kuran ve devam ettiren arkadaslarimiz son derece guzel bir is yapiyorlar. Sagolsunlar. Size kucuk bir hatirlatmada bulunacagim. Sarikamis agidinin kaynak kisisi maalesef Musa EROGLU\'nun kasetinde Garaz Hala olarak yazilmis ve oyle devam etmektedir. Ancak tarihsel bir sorumluluk ve rahmetli agit sahibinin hakkini teslim etmek adina gercek kaynak kisi hakkinda sizi bilgilendirmek istedim. Ben Pinarbasi/Tokmak koyundenim. Sarikamis agidi da bilirsiniz bir Avsar agididir. Yine bilirsiniz ki bizde genelde K harfi sozlu olarak G olarak soylenir.. Kayseri yerine hepimizin Gayseri dedigi gibi. Ayrica bazi isimlerin mahalli soylenisleri sozlu siirde yaygindir ve halk onlari oyle tanir. Mehmet yerine Memmet, Ibrahim yerine Irbeem, Rabia yerine Irebiye ve Zeliha yerine Zala gibi. Iste, Sarikamis Agidi\'nin kaynak kisisi Sindel Koyunden Gara Zala\'dir. Istanbul Turkcesi ile Kara Zeliha. Sanirim Gara Zala yerine Garaz Hala bir hata ile Musa Eroglu\'nun kasetinde goisterilmis ve oyle devam etmis.Bu bilgiyi paylasmak istedim. Allah Gara Zala\'ya ve Sarikamis ve diger butun savaslarda sehit olanlara rahmet eylesin. Ayrica, bu agit daha uzun bir agittir. Kalan kismi Seker Ahmet\'in (Ahmet Z.Ozdemir) Oykuleriyel Agitlar kitabinda bulunabilri. Vesselam Aslan AVSARBEY Mersin Not: Yaziya cevap olarak gondermeyi denedim ama olmadi. Onun icin size gonderdim . Hoscakalin "
     
    SARIKAMIS AGIDI VE PINARBASILI GARAZ HALA (SEYİT BURHANETTİN AKBAŞ)
    1914 yili sonlarinda Sarikamis’ta yasadiklarimiza hangi Türk’ün yüregi dayanir ki... Rus ordusuna agir bir yenilgi yasatan ordumuz, Enver Pasa komutasinda Rus ordusunu imha için giderken agir kis sartlarina yenik düsmüstü. Enver Pasa komutasindaki ordu 150.000 kisiydi ve bu 150.000 kisi Sarikamis taarruzunu gerçeklestirmek üzere yola çikti. Enver Pasanin umumi karargahini önce X. Kolordu ile daha sonra XI. Kolordu ile beraber, disarida hava sicakliginin -25 derece oldugu halde çadirsiz bir sekilde 5 gün geçirdiler. Olusan karin yüksekligi yaklasik 1.5 metreyi buluyordu Sarikamis Harekati diye geçen taarruz 21 Aralikta basladi ve 25 gün sürdü. Asiri soguktan dolayi tam 90.000 sehit verdik.
    Enver Pasa’nin Sarikamis Harekatini tarih kitaplari bir trajedi olarak nitelendirir. Gerçekten de doksan bin insanimizin bosu bosuna ölüp gittigi bu harekat bir trajedidir. Allahüekber daglarinda donarak ölen askerlerimizin iskeletlerinin uzaktan çali çirpi gibi göründügünü o dönemde yasamis olan insanlar da tanik olmuslardir. "Buradan o daglara baktigimizda, üzerine kar düsmüs çaliliklar görürdük. O çaliliklarin kurda kusa yem olmus askerlerimizin kemikleri oldugunu oraya gidince anladik. " Vaktiyle Sarikamisli bir ihtiyarin söyledigi bu sözler, tarihimizde Sarikamis Harekati olarak bilinen facianin boyutlarini özlü bir biçimde yansitiyor.
    Bu milletin hüznüne akil erdiremeyenler, Türk tarihinin bu aci sayfalarini yeterince bilmeyenlerdir. Her Türk’ün acisina dayanamayacagi birçok hadisenin en aci olanlarindan biridir Sarikamis.
    Yurdun dört bir yanindan toplanan "ayagi çarikli", yari aç, yari çiplak, daha biyigi bitmemis delikanlilarin ellerine silah verilir. Daha hizli gitsinler diye kaputlari, yiyecekleri ellerinden alinan binlerce asker, kara kista Dogu Cephesi'ne gönderilir. Açlik, bit, salgin hastaliklar sogukla birlesince daha düsmanla karsilasmadan 90 bin asker Sarikamis daglarinda can verir. Kimi soguktan donar, kimi açliktan, hastaliktan ölür. Kayseri'den Çanakkale'ye, Amasya'dan Çorum'a umudunu kesen analarin gelinlerin agzindan onlarca Sarikamis agidi yakilir:
    Oltu'dan girdik de Sarikamis'a
    Akil ermez orda yatan ülese
    Askeri kirdiran Enver Pasa
    Kitlendi kapilar, mekan agladi
    Tam doksan bin insanimizin ölümüyle sonuçlanan Birinci Dünya Savasi’nda yasanmis Sarikamis olayini Falih Rifki’nin su sözleri çok iyi özetliyor: ".... Bugün, o hatalarin yiktigi memleketin harap ve türap enkazi üstünde, bize biraz hürriyet kazandirmak ve yalniz Anadolu ile Istanbul’u ve Edirne’yi kurtarmak için çarpisan Mustafa Kemal Pasa, Dogu Anadolu harap olmamis olsaydi ve eger yalniz kumandan hatasi yüzünden ölüp giden Türkler sag olsaydilar, bugün Yunanlilari denize dökmüs olacakti. Simdi Mustafa Kemal Pasa, Hafiz Hakki’nin muhterem mezari ile arkadasi Enver Pasa’nin ara sira Dogu Anadolu harabeleri arkasindan beliren hayaletine karsi yumruklarimi sikip sorsa ve dese ki: "Dostlar siz ne yaptiniz? Türklerin yasamak ve ölmek için vatana lazim olduklari gün bugündü. Dogu Anadolu’yu aradik taradik, o enkaz arasinda bir insan ve bir iskelet çikiyor. Bu kemik olan kahramanlar, bugün hürriyet ve namus için dövüseceklerdi. Su hürriyet ve namus mücadelesinde birisinin bile ölmesine güç razi oldugumuz o ordularca Türk’e nasil kiydiniz?”
    *****
    Ben Sarikamis Trajedisinin vahametini tarih kitaplarindan okumadan önce Musa Eroglu’nun yürekleri yakan "Sarikamis Agidi”nda anladim. Kayseri’nin Pinarbasi Ilçesinin Sindel Köyünden Garaz Hala, "Sarikamis Agidi”nin kaynak kisisidir. Onun büyüklerinden ögrendigi bu agidi, Imami ortaya getirdi ve bütün Türkiye, Musa Eroglu’nun sazindan ve sözünden bu agidi dinleyip göz yasi döktü. Agidin sözleri söyle:
    Sarikamis Altin Bulak
    Soganli'yi biz ne bilek
    Bizim usak göycek gezer
    Agca zibin, kara yelek

    Yüzbasilar binbasilar
    Tabur tabur karsilar
    Bir kar yagar ince ince
    Yatan sehitler isilar

    Gözünü sevdigim Ese
    Tekerin dayandi tasa
    Seferberligi durdur
    Elin öpem Enver Pasa
    Agit, Sarikamis hadisesinin bizim yöremiz için de ne kadar etkili oldugunu gösteren bir belge niteliginde adeta. Daha önce Kars, Erzurum, Sarikamis ve Kafkas cephesinde sehit düsen Türkmen beylerinin agitlari, Ahmet Sükrü Esen’in "Anadolu Agitlari” kitabinda yer tutuyordu. Garaz Hala’nin bu agidi da Sarikamis’ta sehit düsen nice Türk askerlerinin içerisinde Aziziyeli Avsar Beylerinin çocuklarinin oldugunu gözler önüne seriyor. Hatta Ruhi Su’nun söyledigi Sarikamis Agidi’nda bunu açikça dile getiren dörtlükler de vardi:
    Ibrisimin kozalari
    Battin Avsar kazalari
    Sarikamis'ta kirildi
    Gonca gülün tazeleri
     

     
    Views: 29428 | Added by: erciyes | Rating: 0.0/0
    Total comments: 2
    2 FishSa  
    0
    РЫБНАЯ ИМПЕРИЯ - игра на деньги с выводом. Старт игры 31.03.2014.

    Для регистрации перейдите по ссылке: http://fish-empire.net/

    Наши Отличия: Свободная статистика - Вы всегда будете знать о текущем состоянии золота в игре. В системе не имеется никаких ограничений для продажи золота.

    Идеальное сотрудничество - Вы можете многократно приумножить свои вклады. Мы предлагаем от 30% до 100% в месяц.

    Рост резерва проекта - за счет выделения денег на рекламу и приглашения в проект новых игроков - участниками, работающих по партнерской програме. Быстрая поддержка на приветном форуме. Не забываемая среда и ещё куча различных плюсов.

    О системе: РЫБНАЯ ИМПЕРИЯ - игра на деньги с выводом. Войдите в среду экономической онлайн игры и постройте свою Рыбную Империю, которая каждый день будет приносить Вам реальные средства.

    В этой игре Вам нужно покупать всяких рыб. Любая рыба дает икру, которую можно выручить на золото. Золото можно продать за настоящие деньги и снять из проекта на свои электронные счета.

    Все рыбы мечут определенное количество икры, чем они больше стоят, тем икры дают больше. Вы можете преобретать любое их кол-во, у рыб нет срока годности, они никуда не денутся и будут производить Вам икру всегда. Сбор икры происходит без потерь и лимитов по времени.

    Начинай Игру: Начать играть можно без затрат. При регистрации Всем Щука в подарок. Каждый день бонусы, лотерея, конкурсы, акции. Так же существует реферальная програма. Приглашайте в систему своих знакомых и близких.

    За каждое пополнение счета партнерами, Вы будете получать 30% от суммы их пополнения. Авто - ввод в проект и вывод денег на Ваш электронный кошелек. Мизерная минималка на Паеер, всего 3 RUB. Ваша Рыбная Империя будет приносить прибыль всегда.

    Курс игрового инвентаря: 100 гр. икры = 1 гр. золота. 100 гр. золота = 1 RUB.

    Рыбы-------------------Стоимость----------------Доход в день-----------Окупаемость
    Щука--------------------90 RUB--------------------1 RUB--------------------90 дней
    Минтай-----------------270 RUB------------------3,6 RUB--------------------75 дней
    Лосось-----------------810 RUB------------------13,5 RUB-------------------60 дней
    Осетр------------------2430 RUB-----------------54 RUB---------------------45 дней
    Белуга-----------------7290 RUB-----------------243 RUB--------------------30 дней

    1 Aspitsseant  
    0
    You would not be disqualified for £750 for the need the borrowed amount must be repaid by your next payday. Yes, the scheme of Christmas Payday Loans is payday loans are assembled at your entrance. <a href="http://canvas2.com">payday loans</a> To avail these loans, all you need to have is $100 on a $400 and be over the age of 18. 3 month payday loans offer the as short term the ones we've seen are positive. You will be put on to the conditions by which much of the efforts and time is being saved.

    Name *:
    Email *:
    Code *: